Resultado da pesquisa (2)

Termo utilizado na pesquisa Almeida L.P.

#1 - Transmission and prevalence profile of bovine cysticercosis in rural properties of Triangulo Mineiro, Brazil, 36(9):793-797

Abstract in English:

ABSTRACT.- Duarte C.T.D., Pinto P.S.A., Silva L.F., Santos T.O., Acevedo-Nieto E.C. & Almeida L.P. 2016. [Transmission and prevalence profile of bovine cysticercosis in rural properties of Triangulo Mineiro, Brazil.] Perfil da transmissão e prevalência da cisticercose bovina em propriedades rurais do Triângulo Mineiro. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(9):793-797. Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal de Viçosa, Avenida PH Rolfs 500, Viçosa, MG 36570-000, Brazil. E-mail: camilla.ducas@ufv.br Cysticercosis can affect cattle which develop the larvae Taenia saginata. Despite the importance of cysticercosis for public animal health and for the economy, the epidemiological reality of such zoonosis in Brazil is little known. In the southeastern region of the State of Minas Gerais most of the data are obtained from the official Sanitary InspectionServices in slaughterhouses, but little information based on field data from live animals. In order to assess the epidemiological situation of bovine cysticercosis in small and medium-sized rural properties of four municipalities, located in the region of Triângulo Mineiro, we searched the occurrence and the major risk factors associated with transmission of the disease in those properties. We conducted a cross-sectional epidemiological study involving 68 properties located in rural areas of the four municipalities, where there were collected 1002 bovine blood samples and applied an epidemiological questionnaire. The serological diagnosis of cysticercosis was conducted by sorting through indirect ELISA test, and the suspected cases were subjected to Immunoblot for confirmation. This study revealed the prevalence of 4.7% of bovine cysticercosis in rural properties of the municipalities sampled from July to August 2013. The factors which were statistically significant for the transmission of cysticercosis were the expertise of those responsible for the property (OR 5.81 IC 1,87-8.66), the family income (OR 6.02 IC 1.33-8.77) and the water quality of the property (OR 9.40 IC 1.97-9.59). Other factors observed were of lower significance. These results identified the main factors which interfere in the transmission of bovine cysticercosis, allowing to subsidize preventive measures and to control this important zoonotic disease in the region of Triângulo Mineiro.

Abstract in Portuguese:

RESUMO.- Duarte C.T.D., Pinto P.S.A., Silva L.F., Santos T.O., Acevedo-Nieto E.C. & Almeida L.P. 2016. [Transmission and prevalence profile of bovine cysticercosis in rural properties of Triangulo Mineiro, Brazil.] Perfil da transmissão e prevalência da cisticercose bovina em propriedades rurais do Triângulo Mineiro. Pesquisa Veterinária Brasileira 36(9):793-797. Laboratório de Inspeção de Produtos de Origem Animal, Departamento de Medicina Veterinária, Universidade Federal de Viçosa, Avenida PH Rolfs 500, Viçosa, MG 36570-000, Brazil. E-mail: camilla.ducas@ufv.br A cisticercose pode acometer o bovino, que desenvolve a larva da Taenia saginata. Apesar da importância da cisticercose para a saúde pública, para a saúde animal e para economia, a realidade epidemiológica da ocorrência dessa zoonose no Brasil é pouco conhecida. No estado de Minas Gerais a maioria dos dados é obtida dos serviços oficiais de Inspeção Sanitária nos matadouros-frigoríficos, sendo poucas as informações baseadas em dados de campo oriundos de animais vivos. Com o objetivo de avaliar a situação epidemiológica da cisticercose bovina em pequenas e médias propriedades rurais de quatro municípios, situados na região do Triângulo Mineiro, se pesquisou a ocorrência e os principais fatores de risco associados à transmissão da doença nessas propriedades. Dessa forma, foi realizado um estudo epidemiológico de corte transversal envolvendo as 68 propriedades localizadas nas zonas rurais dos quatro municípios, onde foram coletadas 1002 amostras de sangue bovino e aplicado um questionário epidemiológico. O diagnóstico sorológico da cisticercose foi realizado por triagem pelo teste ELISA indireto e os casos suspeitos foram submetidos ao Imunoblot para confirmação. Este estudo revelou a prevalência de 4,7% de cisticercose bovina nas propriedades da zona rural dos municípios amostrados, no período de julho a agosto de 2013. Os fatores que se mostraram estatisticamente significantes para a transmissão da cisticercose foram a expertiness do responsável pela propriedade (RC 5,81 IC 1,87-8,66), a renda familiar (RC 6,02 IC 1,33-8,77) e a qualidade da água da propriedade (RC 9,40 IC 1,97-9,59). Outros fatores foram observados com menor significância. Esses resultados identificaram os principais fatores que interferem na transmissão da cisticercose bovina, permitindo subsidiar medidas de prevenção e controle dessa importante zoonose na região do Triângulo Mineiro.


#2 - Isolamento de Salmonella sp e Staphylococcus aureus no processo do abate suíno como subsídio ao sistema de Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle - APPCC

Abstract in English:

Lima E.S.C., Pinto P.S.A., Santos J.L., Vanetti M.C.D., Bevilacqua P.D., Almeida L.P., Pinto M.S. & Dias F.S. 2004. [Isolation of Salmonella sp and Staphylococcus aureus at swine slaughtering as subsidy for HACCP, the Hazard Analysis and Critical Control Point system.] Isolamento de Salmonella sp e Staphylococcus aureus no processo do abate suíno como subsídio ao sistema de Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle - APPCC. Pesquisa Veterinária Brasileira 24(4):185-190. Depto Veterinária, Universidade Federal de Viçosa, 36571-000 Viçosa, Minas Gerais, Brazil. E-mail: pintopsa@ufv.br This study was done to evaluate the superficial contamination of swine carcasses by Salmonella sp and Staphylococcus aureus, the identification of microbiological hazards in different segments of the processing line, and critical control points (CCPs), through the quantification of risks. A total of 120 surface swabbing carcasses were collected in a slaughterhouse: after the scalding/dehairing (point A), before evisceration (B), after evisceration and splitting (C), and after 24 hours of refrigeration (D). Salmonella sp and S. aureus were isolated from 14 (11.7%) carcasses. No statistical difference between the points studied was observed. The number of S. aureus isolated was between 1.2 and 1.5 log UFC/cm2. It was concluded that the risks observed were the same for both microorganisms.

Abstract in Portuguese:

Lima E.S.C., Pinto P.S.A., Santos J.L., Vanetti M.C.D., Bevilacqua P.D., Almeida L.P., Pinto M.S. & Dias F.S. 2004. [Isolation of Salmonella sp and Staphylococcus aureus at swine slaughtering as subsidy for HACCP, the Hazard Analysis and Critical Control Point system.] Isolamento de Salmonella sp e Staphylococcus aureus no processo do abate suíno como subsídio ao sistema de Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle - APPCC. Pesquisa Veterinária Brasileira 24(4):185-190. Depto Veterinária, Universidade Federal de Viçosa, 36571-000 Viçosa, Minas Gerais, Brazil. E-mail: pintopsa@ufv.br This study was done to evaluate the superficial contamination of swine carcasses by Salmonella sp and Staphylococcus aureus, the identification of microbiological hazards in different segments of the processing line, and critical control points (CCPs), through the quantification of risks. A total of 120 surface swabbing carcasses were collected in a slaughterhouse: after the scalding/dehairing (point A), before evisceration (B), after evisceration and splitting (C), and after 24 hours of refrigeration (D). Salmonella sp and S. aureus were isolated from 14 (11.7%) carcasses. No statistical difference between the points studied was observed. The number of S. aureus isolated was between 1.2 and 1.5 log UFC/cm2. It was concluded that the risks observed were the same for both microorganisms.


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